Oliebollenloop 2022

De Olliebollenloop 2022 was super geregeld, vooral het weer was knap gedaan. Pas bij het verlaten van De Duinenrij, waar we van oliebol en koffie hadden genoten, begon het te regenen en niet zachtjes ook.
Er zijn medailles uitgereikt aan de leden die zich hadden ingezet voor het organiseren van de jubileumwandelingen en terecht, want ze waren stuk voor stuk succesvol (heb ik gehoord, ik kon helaas niet altijd mee).

MarliesOliebollenloop 2022 02

Oliebollenloop 2022 04

Sinterklaasjubileumwandeling

Sinterklaasjubileumwandeling

Dinsdag 29 november was het zover; de enige echte sinterklaaswandeling van de VIB.
Met een grote groep enthousiastelingen vertrokken we vanaf een zonnig Geversduin.
De groep werd in 4 kleine groepjes gesplitst want onderweg werden er spelletjes gedaan om zo punten te verdienen. Met deze punten konden er weer kaartjes getrokken worden waar woorden op geschreven waren.

De spelletjes waren oude bekenden: puntenloop (zoveel mogelijk punten bij elkaar lopen als groep) en tennisbal overgooien (zo veel mogelijk zonder de bal te laten vallen) en als derde de jubileumquiz, met vragen over de VIB en het afgelopen jubileumjaar.
En zo werden er onderweg op diverse veldjes halt gehouden voor wat vertier en ontspanning, waarna er na een onnavolgbare puntentelling de kaartjes getrokken konden worden.

Nadat elk groepje alle spelen gedaan had en zijn kaarten verzameld had waren we aangekomen bij het Huis van Hilde. Hier moest elk groepje onder het genot van een kopje koffie / thee / warme chocomelk een sinterklaasgedicht maken waarin de woorden van de kaartjes terug moesten komen. 

Deze werden op de terugweg bij de Papenberg voorgedragen:

Sint heeft een witte baard
En komt te paard
Hij gaat nu zitten op een mooie stoel
Die lijkt zeker niet op een paddestoel
Sint geeft soms een chocoladeletter
Dat vinden wij erg lekker
De VIB bestaat nu 20 jaar
Daarom zeggen wij samen Hoera, Hoera

Sinterklaas en Pieterbaas ze komen wandelend en niet per boot

Kijk daar, Piet die gooit iets, verrek het is een pepernoot
Sint loopt wat raar en hinkelt, heeft hij soms een blaar?
Dat zou best kunnen want hij is gestart in Alkmaar
Piet heeft cadeautjes voor iedereen, maar dat is raar
Want vraagt hij nou “ Is er hier een puzzelaar?”
Nou die zijn er zat, dat ziet een kind
Bedankt beste Piet en manke Sint

Ben je bejaard of ben je een kind

Wat zou je krijgen van de lieve Sint?
Met de VIB wandelen we door bossen en duinen
Waar we al 20 jaar met plezier samen struinen
Daarom hoog tijd voor nieuwe wandelsokken 
Want we zijn onderhand een club vol oude bokken

Sint en zijn hulpen waarderen de VIB sterk

Voor al het jarenlange geweldige werk
Daarom schrijven wij dit gedicht
In het mistige ochtendlicht 
Wij waren met onze wandelschoenen in het bos
En zagen de Sint in een rode poncho op zijn witte ros
Bedankt voor alle goede zorgen,
Wij zien jullie weer snel, liefst al morgen

Sinterklaas zat te denken

Wat hij de wandelaar zou schenken
Piet zei: ik doe een gok
We geven hem /haar een wandelstok

Na een daverend applaus voor al dit dichtwerk wandelden we het laatste stukje naar de parkeerplaats alwaar Sinterklaas voor alle deelnemers nog een chocoladeletter had achtergelaten. Waarna iedereen met een voldaan gevoel weer op huis aan ging. 

Danny, Irene, Jan, Lia en Marjolein

Sinterklaasloop 01 Sinterklaasloop 02
Sinterklaasloop 03 Sinterklaasloop 04
Sinterklaasloop 05 Sinterklaasloop 06
Sinterklaasloop 07 Sinterklaasloop 08
Sinterklaasloop 09 Sinterklaasloop 10
Sinterklaasloop 11 Sinterklaasloop 12
Sinterklaasloop 13 Sinterklaasloop 14
Sinterklaasloop 15 Sinterklaasloop 16
Sinterklaasloop 17 Sinterklaasloop 18
Sinterklaasloop 19

Schoorlse duinen

Jubileumwandeling Schoorl

Woensdag 9 november 2022

De jubileumwandeling in Schoorl ging van te voren gepaard met vele schietgebedjes voor droog weer. Met een verlate start konden de deelnemers in ieder geval droog starten. Met een kleine groep door wat afzeggers door ziekte en zeer vertrokken we de Schoorlse duinen in. In de duinen en bossen zagen we de prachtigste herfstkleuren, mooiste vergezichten en hoge stuifduinen. Ook een rondje langs het vogelwater mocht natuurlijk niet ontbreken. Daarna was het nog even klimmen geblazen maar kunnen we allemaal, met een voldaan gevoel en niet eens zo nat van de regen, de trappen afdalen naar het bezoekerscentrum voor een welverdiende koffie/thee/chocomel met een stuk taart.


Op naar de volgende jubileumwandeling

Marjolein

image1
image2
image3
image4
image5
image6
image7
image8
image9

Wandelen in de Verlichte Stad

Wandelen in de Verlichte Stad 4 november 2022
 
De weergoden waren ons bijzonder gunstig gezind toen we met 12 deelnemers begonnen aan de wandeling in de verlichte stad, georganiseerd door de Karavaan onder de titel: Alkmaar Light Festival.

In deze tijd van het jaar zijn de straten en grachten in het stadscentrum heel mooi verlicht. Nu waren er op 11 locaties verschillende kunstwerken van licht en geluid opgesteld, te beginnen achterin de parkeergarage Schelphoek waar we lichtschilderijen zagen en een mysterieuze lichtpresentatie. De accijnstoren kleurde mooi rood en de hele bierkade was prachtig verlicht. De theatergroep had helaas pauze omdat het Nederpopkoor liederen ten gehore bracht.

In het Victoriepark kwam het rode licht van het IJkgebouw je tegemoet. Even later maakten we kennis met de stervende zwaan op een wand met vele videoschermen. Soortgelijke schermen werden uitgedeeld en daarop kon je details van de voorstelling al lopende volgen en met anderen tot een groter geheel samenvoegen. Welkom in de virtuele wereld 2022. Het volgende project was opgebouwd uit ruim 1.800 schakelaars van richtingaanwijzers uit sloopauto’s, die afzonderlijk van elkaar kunnen knipperen en klikken. Klik-klak, klik-klak ….

Op de Noorderarcade stond een verzameling van verlicht geometrische en metershoge vormen. Een bijzonder kleurrijk gezicht. Bij de Ringersfabriek werd door middel van een videopresentatie op het gebouw de geschiedenis van Ringers in beeld gebracht onder de titel: Chocolate Horse. Gevolgd door leuke animaties.

Op weg naar de Waag moesten we een reuze koningsspin trotseren. Op de muren van het Waaggebouw was een videopresentatie over de vrijheid, toen en nu. Te beginnen vanaf 1573, het Alkmaars Ontzet van de Spanjaarden.

Via het smalle Fnidsen en groene Sint Jacobstraat betraden we de tuinen van de Laurentiuskerk. Binnen bekeken we bewegende objecten die de illusie van waterdruppels wekten onder begeleiding van klassieke muziek. Volgende (te korte) stop was de Kapelkerk met een mini multimedia voorstelling onder de titel: de relatie van de mensheid en de oneindige ruimte, Tot slot zagen we op de Laat nog een fiets’loop’, een AMI 6 en hebben we de lama’s gemist.

Al met al een geslaagde avond.

Jan
Foto1Foto2Foto3Foto4Foto5Foto6

Knurrende Herten

GEEN BURLENDE MAAR KNURRENDE HERTEN IN DE WATERLEIDINGDUINEN
Wandeltocht op 11 oktober 2022
aantal deelnemers: 26

 
De herten die we zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn Damherten en zij burlen niet maar knurren. De herten op de Veluwe zijn Edelherten en zij burlen.
 
Met een grote groep enthousiastelingen vertrekken we bij de Oase in Vogelenzang de duinen in om de herten te spotten.
Vriend Gerko leidt ons naar het gebied waar we, als het goed is, de knurrende herten kunnen vinden.
 
(Artikel uit TROUW): De damherten van de Waterleidingduinen leven niet allemaal 'door elkaar'. De oudere, dominante herten - de plaatsherten - leven solitair, al hebben de meeste wel een jonger hert bij zich in de buurt. De jongere mannelijke dieren vormen jeugdgroepen en hindes hebben, samen met hun jongen, kleinere groepen. "De mannen zijn van jongs af aan bezig met het krijgen van een hoge positie in de rangorde. Sta je bovenaan de hiërarchie, dan heb je de meeste kans bij de dames, en daar gaat het immers om. De vrouwen onderling knokken niet”.
 
Het is prachtig weer, het zonnetje komt door, er staat nagenoeg geen wind en iedereen heeft er zin in.
De Waterleidingduinen is een heel ander gebied dan de duinen bij ons.
Allemaal loofbomen, prachtige bekken met helder water wat voor drinkwater zorgt voor Amsterdam e.o. We zien zelfs een grote snoek zwemmen (zie foto) en mooi aangelegde wandelpaden waar geen fietser mag komen.
Helaas wel grote vrachtwagens die daar nodig zijn voor werkzaamheden.
Van het geluid van de vrachtwagens schrikken de herten niet meer, wel nog van mensen.
Af en toe zijn we iemand kwijt die achterblijft om foto's te maken. En dat kun je volop, prachtige paddenstoelen, velden vol met af en toe een hertje ertussen.
Maar nog geen knurrend hert.
 
Wel een zanderig stuk waarin een paar pootafdrukken staan. Een typische bronstkuil. "Aan het begin van de bronsttijd maken de dominante mannen een bronstkuil. Ze graven een ondiepe kuil uit en plassen daar eens lekker in. Dan wentelen ze zich erin zodat ze flink gaan ruiken naar urine en zweet. Vinden de vrouwtjes lekker. Door met het gewei langs de takken rondom te wrijven, brengen ze geursporen aan en ook urine werkt opperbest. Om de hindes te imponeren gaan ze zo'n beetje macho staan, rechtop met de borst vooruit. In de bronsttijd is de nek met adamsappel extra dik, dus ook die gooien ze in de strijd. Tja, en dan is er natuurlijk het knurren, vergelijkbaar met het burlen van de edelherten. Dat klinkt als boeren, ongeveer zó". Waarna een paar merkwaardige diepe keelgeluiden volgen.
 
Na lang wandelen en dieper het bos in horen we in de verte het geluid maar dat duurt maar even.
In een open vlakte zien we enkele herten rustig grazen en zelf eentje in de beek zwemmen naar de overkant.
Op de terugweg ontdekken we dichtbij langs het pad een viertal reeën met een mannetje erbij. En hij geeft zowaar een hele knurrende show aan ons.
Dat is toch nog een cadeautje.
 
In de Oase kon iedereen zijn/haar bestelde pannenkoek of broodje nuttigen en als toetje hebben we nog een wandeling gemaakt over Buitenplaats Leyduin onder leiding van Marjolein. Ook weer een mooi wandelgebied met oude bomen en mooie landhuizen.
Een prachtige wandeldag van ca. 14 km.
 
Tekst: Lia Geurts-Ceelen
Foto's: Joke Rietveld en Marijke Kat
 
20221011-01
20221011-02
20221011-03
20221011-0420221011-05
20221011-06
20221011-07
20221011-08
20221011-09
20221011-10
20221011-11
20221011-12
20221011-13
20221011-14
20221011-15