Aankondiging jubileum wandeling 15 augustus

Bezoek aan het Zwanenwater, Callantsoog
Maandag, 15 augustus a.s.  10.00 uur
 

 
De V.I.B. jubileumfeestcommissie nodigt je uit voor een bezoek aan het natuurgebied
het Zwanenwater, vlakbij Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare.
 
Tijdens deze wandeling kom je ogen tekort, je wandelt door een prachtig, gevarieerd duingebied met de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa, vele poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden.
 
Vanuit de observatiehutten kun je vogels spotten. Er broeden maar liefst 80 soorten, waaronder een kolonie aalscholvers. In het najaar en de winter is het een paradijs voor paddenstoelen. Ook bijzondere en zeldzame soorten kun je langs het pad tegenkomen.
 
Vanwege de rijke flora en fauna heeft het Zwanenwater een internationaal beschermde status; het is een Natura 2000-gebied en officieel Wetland-gebied (waterrijk natuurgebied van internationale waarde).
 
We wandelen de route: “Ontdek het Zwanenwater” van ca. 5,8 km en mochten we nog zin hebben (ook afhankelijk van hoe lang we daar over doen), besluiten we of we de tweede route (Uitlandse Polder:  3,3 km) wandelen.
 
De toegang is gratis voor leden van Natuurmonumenten. Niet-leden dienen een toegangskaart van 3 euro te kopen (pin of munten) bij de kaartautomaat bij de ingang.
 
Neem zelf je lunchpakket mee en iets te drinken want er is geen horeca.
 
Bereikbaarheid:  Parkeerplaats Callantsoog, Zuidschinkeldijk 3a, 1759 JH Callantsoog.
Met de auto: vanaf de N9 Alkmaar-Den Helder, de afslag Callantsoog. Bij de T-splitsing rechtsaf, de weg naar Callantsoog blijven volgen. 500 meter na een haakse bocht tref je aan de linkerkant de parkeerplaats van het Zwanenwater.
 
Tip:  Neem een verrekijker mee. In de vogelkijkhutten hangt een kaart met vogelplaatjes.
 
Geef je op vóór 5 augustus 2022 door een e-mail te sturen naar liageurts@gmail.com

Met vriendelijke groeten,
Danny, Irene, Jan, Lia en Marjolein